ملی شدن صنعت نفت ایران هفتاد ساله شد. همیشه، آخرین روز سال، ۲۹ اسفند با نهضت ملی نفت و نام دکتر مصدق پیوند دارد. در این هفتاد سال انبوهی از مطالعات و کتب و نشریات درباره تاریخنگاری نهضت ملی نفت و کارنامه دکتر مصدق منتشر شده است. آثاری که از شَر داوریهای یکطرفه در امان نبودهاند. برخی در ستایش از مصدق زیاده رفتهاند و برخی دیگر در انتقاد از او و نهضت ملی نفت از جاده انصاف خارج شدهاند. اما اگر قصد یک مطالعه همهجانبه و درک ظریفترین وقایع و حوادث تاریخ نفت ایران را دارید، بهترین و مناسبترین کتاب، «خواب آشفته نفت» اثر بیهمتای محمدعلی موحد است. پژوهشی پردامنه که در چهار جلد منتشر شده است. اولین جلد از مجموعه «خواب آشفته نفت» بیست سال پیش منتشر شد و آخرین رساله آن، در سال ۱۳۹۳ منتشر شده است. اثر موحد را باید کاملترین پژوهش منتشرشده درباره تاریخ نفت ایران دانست. این اثر چهارجلدی، تحولات مربوط به نفت و تأثیر آن بر سیاست داخلی و خارجی ایران را از قرارداد دارسی و کشف نفت در ایران آغاز میکند و تا کودتای ۲۸ مرداد و امضای قرارداد کنسرسیوم ادامه میدهد. سه جلد اصلی کتاب، مربوط به دهه بیست و ابتدای دهه سی و درباره دوران کنشگری دکتر محمد مصدق در عرصه سیاست ایران است و جلد چهارم به سالهای انتهای دوره قاجار و بهخصوص تحولات مربوط به نفت در دوران زمامداری رضاشاه پهلوی پرداخته است. مروری کوتاه بر هرکدام از مجلدات خواب آشفته نفت میتواند در معرفی بهتر این کتاب یاریمان کند:
جلد نخست: دکتر مصدق و نهضت ملی ایران؛ بخش اول
دکتر موحد در جلد اول کتابش از دهه بیست آغاز میکند. زمانی که در سال ۱۳۲۳ با مطرح شدن درخواست شوروی برای اخذ امتیاز نفت شمال ایران، موضوع نفت تبدیل به یک مسئله در افکار عمومی ایرانیان شد و با مخالفت عمومی در برابر اعطای امتیاز جدید به روسها، بحث تجدیدنظر در قرارداد نفت جنوب با انگلیسیها نیز مطرح شد. در این جلد سیر تحولاتی که در سالهای ۱۳۲۳ تا ۱۳۲۹ به تصویب مادهواحده ملی شدن صنعت نفت ایران انجامید، بررسی شده است و سپس به نخستوزیری رسیدن دکتر مصدق با هدف اجرایی کردن قانون ملی شدن نفت و کابینه اول او پرداخته شده است. کتاب بهخوبی برای ما توضیح میدهد که چگونه ایرانیان با یک خوشبینی مفرط برای اداره صنعت نفت و فروش آن، بیاطلاع از ظرایف کار و اهرمهای دولت انگلیس برای تحریم ایران، انگلیسیها را خلع ید کردند. فرایندی که به توقف تولید و فروش نفت ایران منجر شد. در این مجلد همچنین مذاکرات دامنهدار مصدق با دولتهای آمریکا و انگلیس و همچنین شیوه بررسی اختلافات میان و ایران و انگلیس در دیوان بینالمللی لاهه و شورای امنیت سازمان ملل شرح داده شده است. فصل پایانی این مجلد به استعفای مصدق از نخستوزیری در تیرماه ۱۳۳۱، نخستوزیری کوتاهمدت قوامالسلطنه و روی کار آمدن دوباره مصدق پس از قیام ملی ۳۰ تیرماه ۱۳۳۱ اختصاص دارد.
جلد دوم: دکتر مصدق و نهضت ملی ایران
این جلد به دوران یکساله کابینه دوم دکتر مصدق از قیام سی تیرماه ۱۳۳۱ تا کودتای ۲۸ مرداد ۱۳۳۲ اختصاص دارد. موحد در این جلد برایمان توضیح میدهد که چه فرایندی باعث شد که دکتر مصدق یک سال پس از روی کار آمدن در پی یک قیام ملی، در ۲۸ مرداد ۱۳۳۲ با همکاری مجموعه نیروهای سیاسی داخلی و خارجی مخالفش سرنگون شد. در این مجلد ادامه مذاکرات بینتیجه نفت میان ایران و دولتهای امریکا و انگلیس را میخوانیم. مذاکراتی که با سرسختی مصدق و یارانش و قلدری انگلستان، شکست خورد و باعث شد امریکا نیز با انگلستان برای سرنگونی مصدق همداستان شود. همچنین در این جلد، روند شکاف در میان هواداران مصدق و اختلاف در جبهه ملی بررسی شده و در پایان کار کودتای مرداد ۱۳۳۲ و نقش نیروهای داخلی و خارجی در آن ارزیابی شده است. فصل پایانی کتاب داوری درباره کارنامه مصدق و کاراکتر سیاسی او از زوایای مختلف را بررسی کرده است.
جلد سوم: از کودتای ۲۸ مرداد تا سقوط دولت زاهدی
بخش بزرگی از این مجلد به دادگاه نظامی دکتر مصدق و شیوه رفتار او در دادگاه میپردازد. همچنین بررسی مطالب مطرحشده در دادگاه نیز خود تاریخچهای کوتاه از حوادث نهضت ملی نفت به روایت مصدق و یارانش است. بخش دیگر کتاب به مذاکرات ایران با غرب منجر به امضای قرارداد کنسرسیوم اختصاص دارد. موحد توضیح میدهد که چگونه سردمداران خارجی سرنگونی مصدق در مذاکره با دولت ایران به قراردادی برای از سرگیری صادرات نفت ایران رسیدند. قراردادی که در آن سهم شرکتهای آمریکایی به دلیل نقش این کشور در کودتای ۲۸ مرداد، از انگلستان بیشتر شد. مجموعه مذاکرات و تعاملات دولت سرلشگر زاهدی، دولت برآمده از کودتا علیه مصدق با غرب روند پیوستن دوباره ایران به اردوگاه غرب و مستحکم شدن جای پای شاه بهعنوان متحد اصلی آمریکا در خاورمیانه را نیز تحلیل کرده و ارتباط این تحولات با موضوع نفت را نشان داده است.
جلد چهارم: از قرارداد دارسی تا سقوط رضاشاه
دکتر موحد در آخرین جلد از مجموعه چهارجلدی «خواب آشفته نفت»، فلشبکی به تاریخ سیاسی نفت ایران قبل از دهه بیست میزند. این دوره، کمتر موضوع پژوهش عمیق و دامنهدار بوده و از این منظر این جلد از کتاب موحد را که در دهه نود منتشر شد، متمایز و برجسته کرده است. در این جلد موحد ضمن بررسی روند کشف نفت در ایران و سالهای نخستین صادرات نفت، بر مواجهه دولتهای ایران پس از انقلاب مشروطه تا سقوط رضاشاه با مسئله نفت و تلاش آنان برای افزایش سودشان از آن میپردازد. خواندنیترین بخش کتاب، مربوط به مذاکرات دامنهدار تیمورتاش وزیر دربار پهلوی از سال ۱۳۰۷ تا سال ۱۳۱۲ با شرکت نفت ایران و انگلیس و تلاش دولتمردان پهلوی برای بالا بردن سودشان از قرارداد دارسی است. شکست تیمورتاش در مذاکرات و دسیسهچینی انگلیسیها علیه او منجر به برکناری و جان باختنش شد. رضاشاه نیز بهرغم تلاش نخستین برای لغو قرارداد دارسی مجبور به امضای قرارداد جدید و غیرمنصفانه دیگری با شرکت نفت شد. روند این تحولات بر اساس جدیدترین اسناد غربی و ایرانی موضوع اصلی آخرین جلد کتاب موحد است.
با مطالعه «خواب آشفته نفت»، داوری درباره کارنامه سیاستورزی بازیگران ایرانی عرصه سیاست در سه دهه نخستین قرن جاری آسانتر خواهد بود. بازیگرانی که هر کدام در ادوار مختلف برای بالا بردن سهم سود ایران از این سرمایه ملی تلاش کردند. «خواب آشفته نفت» همچنین بهخوبی نشان میدهد که چگونه اقتصاد نفت برای دههها بر سیاست در ایران سایه افکند و وضعیت ایران در نظام بینالملل را تحت تأثیر قرار میداد.
«خواب آشفته نفت»، دوره چهارجلدی، محمدعلی موحد، نشر کارنامه