زندگی یک شورشی
میخائیل الکساندروویچ باکونین از چهرههای انقلابی قرن نوزدهم بود که در 30 می 1814 در خانوادهای اشرافی در روسیه متولد شد. باکونین با رها کردن ارتش به جنبش رادیکال انقلابی پیوست و در کشورهای مختلفی به مبارزه پرداخت. او از مهمترین چهرههای آنارشیسم جمعگرا بود و با هر نوعی از قانون و حکومت مخالف بود. باکونین در سالهای زندگیاش از فرانسه اخراج شد، در آلمان هم بازداشت شد و به مرگ محکوم شد. در اتریش هم همین اتفاق برایش تکرار شد و در نهایت به روسیه بازگردانده شد و در آنجا به زندان و تبعید محکوم شد اگرچه در نهایت دست به فرار زد. باکونین زندگی شگفتآوری داشت و نظریه سوسیالیسم آزایخوانهای که در دوره پایانی عمرش مطرح کرد هنوز اهمیت دارد.
پس از کودتا
برنامه کتاب فرانکلین، یک برنامه سازمان آمریکایی خصوصی و غیرانتفاعی بود که در سال 1331 در بحبوحه جنگ سرد تأسیس شد. نهادهای دولتی و برخی از شرکتهای خصوصی ایالات متحده در شکلگیری این برنامه و حمایت مالی از آن نقش داشتند. با توجه به شرایط دورانی که موسسه فرانکلین در ایران پا گرفت و نیز نقش عمده آمریکا در شکلگیری این نشر، تاکنون بحث و نظرات متفاوتی درباره این موسسه و عملکرد آن شکل گرفته است که عمدتا به نقش حمایتی و تفکر حاکم بر این موسسه انتقاداتی دارد و البته بخش عمدهای از صاحبنظران نیز این موسسه را آغازگر نشر مدرن ایران میدانند که در عین حال بنا داشت با تسلط تفکر لیبرال، بدیلی برای تفکر مسلط چپ در ایران ایجاد کند. کتابِ «برنامه کتاب فرانکلین در ایران: آموزش و جنگ سرد فرهنگی در خاورمیانه» نوشته مهدی گنجوی تحقیقی مفصل بر مبنای اسناد و مدارک موجود درباره این موسسه است که اخیرا با ترجمه زهرا طاهری در نشر شیرازه منتشر شده است. این کتاب میکوشد ضمن بررسی اسناد و تحلیل تاریخیِ تأثیرات بینالمللیِ برنامه کتاب فرانکلین (1331-1356) در زمینه صنعت چاپ و انتشار کتاب و سیاستگذاریهای آموزشی در خاورمیانه، مناسبات بین امپریالیسم، دولت و نظام تولید دانش را نیز مورد بررسی قرار دهد.
نویسندهای که از میان مردم برخاست
جلال آلاحمد بیتردید یکی از مسئلهزاترین روشنفکران و نویسندگان معاصر بوده است که موافقان و مخالفان بسیاری داشته و آرا و نظراتش به ویژه در «غربزدگی» با انتقادات زیادی مواجه شده است. او از مهمترین و تأثیرگذارترین روشنفکرانِ صد سال اخیر ایران خواندهاند که حضوری فعال در فضای فرهنگی و سیاسی دورانش داشت و بهواسطه نزدیکی و دوستی با خلیل ملکی و مصطفی شعاعیان بیش از دیگر نویسندگان زمانهاش بهعنوان نویسندهای سیاسی شناخته شد. امید طبیبزاده، پژوهشگر و منتقد ادبی، اخیرا در کتابی با عنوان «جلال آلاحمد و معاصرانش» به جنبههای مختلفی از این شخصیت فرهنگی-سیاسی پرداخته است. این کتاب در چهار مقاله، مناسباتِ آلاحمد با معاصرانش همچون نیما یوشیج، همایون صنعتیزاده، ابراهیم گلستان و ناصر وثوقی را بازخوانی کرده و جایگاهِ تعیینکننده جلال آلاحمد را در دورانش نشان میدهد.
چهرهای تازه از حیدرخان عمواوغلی
حیدرخان عمواوغلی یکی از چهرههای درخشان انقلاب مشروطه بود که به خصوص مورد توجه جناج رادیکال نهضت مشروطه قرار داشت. زندگی او به عنوان یک مبارز انقلابی با دیدگاههای چپ، مثل زندگی هر انقلابی دیگری، مسیری سنگلاخ و پرپیچوخم بود. از آغاز که در شهریور 1281 خورشیدی برای نصب یک کارخانه برق در شهر مشهد به ایران آمد تا بهار سال 1290 که به اجبار تبعید از ایران رفت، زندگی او فراز و نشیبها زیادی را سپری کرد. درباره زندگی و فعالیتهای حیدرخان چندین کتاب تاکنون منتشر شده و به تازگی نیز روایتی تازه از زندگی این انقلابی سوسیالیست ایرانی منتشر شده که سوالهایی تازه درباره سوسیال دموکراسی در ایران طرح کرده است.
زندگی کوتاه تقی ارانی
تشکیل دادگاه برای زندانیان سیاسی پدیدهای تازه بود که اولین بار در مورد گروه 53 نفر برگزار شد. شاخصترین چهره این گروه، تقی ارانی بود که 18 اردیبهشت 1316 در منزلش در تهران به دست پلیس رضاشاه دستگیر شد. زندگینامه تقی ارانی، مهمترین چهره متفکران چپ مستقل با عنوانِ «تقی ارانی: یک زندگی کوتاه» نوشته یونس جلالی اخیرا در نشر مرکز منتشر شده است. این زندگینامه به قولِ مولفش نوعی سفرنامه است، روایت دورانی که یک قرن با ما فاصله دارد اما منظرها و مشغلههای آن تفاوت چندانی با چالشهای زمان حال ندارند. این از یکسو کُندی تغییرات بنیادی جوامع را نشان میدهد و از سویی این واقعیت را بیان میکند که تحولات تاریخی تنها پس از سپری شدن دورههای طولانی به وقوع میپیوندند. جلالی کشفیات نظریِ ارانی را موضوع محوری کتابش میخواند، یافتههایی که به قیمت جانِ قهرمان کتاب تمام شد و زندگی او را کوتاه کرد.
بعد از حمید اشرف
بازخوانیِ تاریخ معاصر خاصه روند تحولاتِ سیاسی کشور بدون پرداختن به جریانات و احزاب سیاسی موثر در ادوار مختلف ممکن نخواهد بود. یکی از این جریانهای سیاسی «سازمان چریکهای فدایی خلق ایران» است که در تاریخ معاصر ما نقش بسزایی داشته و از اینرو در چند دهه گذشته تفسیرها و تحلیلهای مختلفی پیرامون عملکرد این سازمان مطرح شده است. کتاب «در وادی انقلاب» که به تازگی به گردآوری انوش صالحی در انتشارات نگاه منتشر شده است، مواضع و دیدگاههای سازمان چریکهای فدایی خلق ایران را در دورانِ سرنوشتساز منتهی به انقلاب 57 یعنی سالهای 1355 تا 1357 بررسی میکند که سازمان به مرحله تازهای از مبارزه عملی وارد میشود که آن را «تودهای شدن مبارزه» میخواند. بررسی مواضع و دیدگاههای سازمان چریکهای فدایی خلق ایران بهعنوان شاخصترین جریان چپ آن دوره در آستانه انقلاب برای درک چرایی تحولات سیاسی آن دوره ضرورت دارد. «در وادی انقلاب» این امکان را فراهم میکند تا خواننده مشتاق تاریخ معاصر ایران با بازخوانی اسناد و مدارک سازمانی به شناختِ بیواسطهای از مواضع یکی از مهمترین جریانهای سیاسی آن ایام دست پیدا کند. در واقع این کتاب بیش از آنکه به تحلیلِ سازوکار و افکار و عقاید این جریان سیاسی بپردازد، به گردآوری اعلامیهها و سایر اسناد و مدارک مربوط به سازمان چریکهای فدایی خلق ایران در حد فاصل تیرماه 1355 تا اسفند 1357 پرداخته است.
جوانان همچون طبقه
آیا همانگونه که قائل به سیاستِ جنسیتی، سیاست طبقاتی، سیاست طبقه کارگر یا سیاست تهیدستان هستیم میتوانیم از مقوله «سیاست جوانان» نیز سخن گفت؟ این پرسشی است که آصف بیات در مقاله «سیاست جوانی یا شیوه سیاستورزی جوانان» مطرح میکند و سپس به صورتبندیِ شکلهای بروزِ این سیاستورزی میپردازد. او سعی میکند با تحلیلِ جوانان بهعنوانِ مقولهای با سیاستهای مشخص به خود، لوازم مورد نیاز برای درک این گروه جامعه را تدارک ببیند. در این مسیر، شناختِ مطالبات جوانان از ضروریاتی است که به سیاست جوانان شکل میدهد. اگرچه بهگفته آصف بیات، برخی در نگاه به جوانان بهعنوان یک مقوله هدفمند تردید دارند یا آن را تنها یک ابداع تصور میکنند، سیاستورزی جوانان خاصه در این دوران مقولهای اساسی است که با تحلیل آن میتوان به سازوکار برخی از جنبشهای اجتماعی نیز پی برد.