نابغه‌ای که دیوانه‌اش می‌پنداشتند

رمانی درباره ونسان ون‌گوگ

1400/05/06

زندگیِ عجیب ونسان ون‌گوگ، نقاش مطرح هلندی، فراز و نشیبِ بسیار داشته است و روایت‌هایی از آن هست که گاه خلافِ یکدیگرند یا نقاط تاریک و مبهمی دارند که یکی از آن‌ها مرگِ زودهنگامِ این نابغه هنری است که تا سال‌ها خودکشی خوانده می‌شد اما یافته‌هایی در خودکشی بودنِ این مرگ تردید انداخت. به هر روی درباره زندگیِ ون‌گوگ چندین کتاب نوشته شده که دستمایه ساختِ فیلم‌هایی نیز بوده است. از این میان همه توافق دارند که مهم‌ترین و جامع‌ترین منبع برای درک و شناختِ ون‌گوگ به‌عنوان یک هنرمند و نیز یک انسانِ دردمند، مجموعه نامه‌هایی است که بین او و برادرش، تئودور ون‌گوگ ردوبدل شده است و بسیاری منتقدان معتقدند «این نامه‌ها پایه همه دانش ما درباره افکار و عقاید ون‌گوگ است». این نامه‌ها که رقمی بالا دارند، بین سال‌های 1872 تا 1890 نوشته شده‌اند و 650 نامه از ونسان و 40 نامه از تئو را در بردارند. یکی از آثاری که معتبرترین زندگینامه ون‌گوگ به شمار می‌رود و بر مبنای این نامه‌ها نوشته شده، «شور زندگی» (Lust for Life) نام دارد که چند بار توسط مترجمان مختلف به فارسی ترجمه شده است.

 

ونسان ون‌گوگ چنان‌که نقل می‌کند از خوانندگانِ پروپاقرص زندگینامه هنرمندان بوده است و انتظار داشته زندگی هنرمندان مطابق شخصیت هنری و جنسِ هنرشان باشد. با خواندنِ زندگینامه‌های ون‌گوگ، به‌خصوص کتابِ «شور زندگی» که روایتی ادبی از زندگیِ این نقاش است، می‌توان خط‌وربط زندگی و شخصیت او با نقاشی‌هایش را پیدا کرد. «شور زندگی» نوشته ایروینگ استون، نویسنده اهلِ آمریکا است که آمیخته‌ای از واقعیت و افسانه است. استون در اثر ادبیِ خود با وفاداری به سیر واقعی زندگی ون‌گوگ و نقاط عطف آن، رمانی خلق کرده که از عنصر تخیل نیز بهره گرفته است. ابوالحسن تهامی، مترجمِ کتابِ «شور زندگی» که در نشر نگاه منتشر شده است، درباره این اثر می‌نویسد: «شور زندگی، روایت زندگی ونسان ون‌گوگ است. تاکنون هیچ نقاشی همچون ون‌گوگ چنین برانگیختۀ قدرت خلاقه ویرانگر خود نبوده است و هرگز طغیان درونی خلاقیت بدین گونه او را از رسیدن به سرخوشی و نیک‌بختی باز نداشته است. ونسان ون‌گوگ هنرمندی نابغه بود و زندگی‌اش، کشمکشی وقفه‌ناپذیر با فقر و نومیدی و جنون.»

کتابِ «شور زندگی»، فضای پاریس پساامپرسیونیستی را ماهرانه به تصویر می‌کشد و رهیافت ون‌گوگ به جهان هنر و فرآیند تحول او را بازمی‌آفریند. در این کتاب، زندگی ون‌گوگ نه‌تنها در جایگاه یک نقاشِ مطرح بلکه به‌عنوان شخصیتی یگانه روایت می‌شود که تمام عمر خود را در سختی و مرارت اما سرشار از شور حیات سپری کرد و از این‌رو سرگذشت او به رمانی سرشار از احساسات عمیق انسانی و شگفتی‌های زندگی بدل شده است. «شور زندگی» در سال 1934 نوشته شده است. این رمانِ بیوگرافیک نخستین اثر مهمِ استون است که بر پایه مکاتباتِ ونسان و تئو و هم‌چنین تحقیق میدانی شکل گرفته است. بنابراین، این کتاب در عین حال که زندگینامه‌ای از ون‌گوگ است، اثری ادبی است و ون‌گوگ در آن به قالبِ یک شخصیت ادبیِ جذاب درآمده است. البته اینکه واقعیتِ زندگی یکی از معروف‌ترین و عجیب‌ترین نقاشان جهان، دستمایه حوادث رمان است، به آن جلوه زندگینامه‌ای بیشتری بخشیده است. وفاداری استون به واقعیتِ زندگی ونسان ون‌گوگ و مستندسازی آن، در عین پیچیدگی روایی و شخصیت‌پردازی ادبی، موجب شده است تا «شور زندگی» به‌عنوان مهم‌ترین و مستندترین زندگینامه ون‌گوگ پذیرفته شود. این کتاب چنان‌که محمد اسلامی ندوشن می‌نویسد: «آمیخته دلپذیری از افسانه و حقیقت است که سرگذشت زندگی ونسان ون‌گوگ را در قالب داستان عرضه می‌کند. با آنکه قسمت‌هایی از کتاب از روی تخیل پرداخته شده، می‌توان داشت که روح و جوهر واقعیت در آن گم نیست.» ایروینگ استون، با شکیبایی بسیار، مدارک معتبری را درباره ون‌گوگ گردآورده است و برای آن‌که اثرش را مستندتر کند، به تمام نقاطی که اقامتگاه یا گذرگاه او بوده است، سفر کرده تا از نزدیک اوضاع آن مکان‌ها و فضای حاکم بر آن را به چشم ببیند. علاوه بر این، او با کسانی که خاطره یا روایتی از زندگی این نقاش هلندی داشتند، به گفتگو نشسته است و تلاش کرده تا سرحد امکان تصویری شبیه به اصل از ون‌گوگ به دست دهد. در این میان، چنان‌که اشاره شد، او به نامه‌های ونسان به برادرش تئو بسیار ارجاع داده تا حدی که می‌توان گفت این نامه‌ها در کنار گفتگوها و مشاهداتش، مهم‌ترین منبع او برای پژوهش درباره ون‌گوگ بوده است. چراکه ون‌گوگ در این نامه‌ها بدون واسطه و صادقانه از اوضاع زندگی، احساسات و افکارش نوشته است. ایروینگ استون سرنوشتِ پرماجرای ون‌گوگ را به‌مثابه یک هنرمند نابغه مجنون به تصویر می‌کشد: تمام دشواری‌های او در زندگی و لحظاتی را که او در جنون سر کرد و فقری را که همیشه در طول حیاتش با آن دست‌وپنجه نرم می‌کرد. هم‌چنین کتاب به نقاط عطفِ زندگی این هنرمند هم به‌تفصیل می‌پردازد: از ماجرای گوش بریدنِ ون‌گوگ که روایت‌های بسیاری پیرامون آن وجود دارد تا عشق شیفتگی او به یک دختر روسپی که او را به دام جنون کشاند.

از جذابیت‌های «شور زندگی» یکی هم این است که به‌واسطه ارتباط ون‌گوگ با فضای هنری روزگارش، پای شخصیت‌های مطرح دیگر از دنیای هنر هم به رمان باز می‌شود. از جمله این شخصیت‌ها پل گوگن، نقاش مطرح فرانسوی است که در شمار دوستان نزدیک ون‌گوگ بوده است. رمانِ استون در نُه بخش روایت می‌شود که عناوین آن‌ها بر اساسِ مکان‌های زندگی ون‌گوگ انتخاب شده‌اند: لندن، بُریناژ، اتن، لاهه، نونن، پاریس، آرل، سن‌رُمی. علاوه بر اینکه به‌عنوان مستندترین و معتبرترین زندگینامه ون‌گوگ خود را ثبت کرده است، از موفقیت‌های این رمان می‌توان به فیلمی اشاره کرد که بر اساس آن در سال 1956 ساخته شد و این اقتباس در همان سال توانست جایزه اسکار را از آن خود کند.

داستان علاقه استون به ون‌گوگ و تصمیم او برای نوشتن زندگینامه این نقاش هم درخور توجه است: این نویسنده آمریکایی پیش از نوشتن کتابی درباره ون‌گوگ، نویسنده‌ای پرکار بود که چندین رمان و نمایشنامه ناموفق در کارنامه خود داشت. در همین دوران بود که او به‌طور اتفاقی گذرش به یک گالری در پاریس می‌افتد و یا آثار ون‌گوگ مواجه می‌شود یا به قولِ خودش ون‌گوگ را کشف می‌کند. خودش درباره این تجربه می‌گوید: «این جذاب‌ترین تجربه زندگی من بود. احساس کردم باید درباره ون‌گوگ بیشتر بدانم. با اینکه هنوز خام و جوان بودم و توان و دانش کافی برای نوشتن کتابی درباره ونسان ون‌گوگ را نداشتم، می‌دانستم باید تلاش کنم و اگر این کار را نکنم دیگر هرگز چیز دیگری نخواهم نوشت.»

استون بی‌درنگ دست به کار شد تا امکانات و اطلاعاتِ لازم برای نوشتن اثری درباره ون‌گوگ را تدارک ببیند. به نیویورک برگشت و فی‌الفور شروع کرد به نوشتن مطالبی برای نشریات تا پول کافی پس‌انداز کند و به اروپا برگردد و کار خود را آغاز کند. و کار او چیزی نبود جز نوشتن درباره ون‌گوگ، او به این باور رسیده بود و به‌رغمِ تمام سختی‌ها و موانع از آن دست برنداشت. مدتی بعد او در اروپا به تمام مکان‌هایی که ردی از ون‌گوگ آنجا بود سر کشید و ماده خامِ لازم برای روایتِ زندگینامه ون‌گوگ جمع کرد. سال نخستین نسخه رمانش را به پایان رساند اما ناشران متعددی آن را رد کردند و تن به چاپش ندادند. چند سال بعد او با ناشری آشنا شد و به پیشنهاد او تغییرات و اصلاحاتی در کتابش انجام داد و آن را به چاپ سپرد، در حالی که هرگز تصور نمی‌کرد رمانش درباره زندگی ون‌گوگ، به مهم‌ترین و معتبرترین اثر درباره این هنرمند نابغه بدل شود.

منابع:

- شور زندگی، ایروینگ استون، ترجمه ابوالحسن تهامی، انتشارات نگاه.

 - شور زندگی، ایروینگ استون، برگردان محمدعلی اسلامی ندوشن، انتشارات امیرکبیر.

 - Irving Stone, Author of 'Lust for Life' Dies at 86, Albin Krebs, Aug. 28, 1989, The New York Times.


شور زندگی ایروینگ استون ابوالحسن تهامی محمدعلی اسلامی ندوشن ونسان ون‌گوگ

دیگر مطالب نقد کتاب

زندگی یک شورشی

میخائیل الکساندروویچ باکونین از چهره‌های انقلابی قرن نوزدهم بود که در 30 می 1814 در خانواده‌ای اشرافی در روسیه متولد شد. باکونین با رها کردن ارتش به جنبش رادیکال انقلابی پیوست و در کشورهای مختلفی به مبارزه پرداخت. او از مهم‌ترین چهره‌های آنارشیسم جمع‌گرا بود و با هر نوعی از قانون و حکومت مخالف بود. باکونین در سال‌های زندگی‌اش از فرانسه اخراج شد، در آلمان هم بازداشت شد و به مرگ محکوم شد. در اتریش هم همین اتفاق برایش تکرار شد و در نهایت به روسیه بازگردانده شد و در آنجا به زندان و تبعید محکوم شد اگرچه در نهایت دست به فرار زد. باکونین زندگی شگفت‌آوری داشت و نظریه سوسیالیسم آزای‌خوانه‌‌ای که در دوره پایانی عمرش مطرح کرد هنوز اهمیت دارد.  


پس از کودتا

برنامه کتاب فرانکلین، یک برنامه سازمان آمریکایی خصوصی و غیرانتفاعی بود که در سال 1331 در بحبوحه جنگ سرد تأسیس شد. نهادهای دولتی و برخی از شرکت‌های خصوصی ایالات متحده در شکل‌گیری این برنامه و حمایت مالی از آن نقش داشتند. با توجه به شرایط دورانی که موسسه فرانکلین در ایران پا گرفت و نیز نقش عمده آمریکا در شکل‌گیری این نشر، تاکنون بحث و نظرات متفاوتی درباره این موسسه و عملکرد آن شکل گرفته است که عمدتا به نقش حمایتی و تفکر حاکم بر این موسسه انتقاداتی دارد و البته بخش عمده‌ای از صاحب‌نظران نیز این موسسه را آغازگر نشر مدرن ایران می‌دانند که در عین حال بنا داشت با تسلط تفکر لیبرال، بدیلی برای تفکر مسلط چپ در ایران ایجاد کند. کتابِ «برنامه کتاب فرانکلین در ایران: آموزش و جنگ سرد فرهنگی در خاورمیانه» نوشته مهدی گنجوی تحقیقی مفصل بر مبنای اسناد و مدارک موجود درباره این موسسه است که اخیرا با ترجمه زهرا طاهری در نشر شیرازه منتشر شده است. این کتاب می‌کوشد ضمن بررسی اسناد و تحلیل تاریخیِ تأثیرات بین‌المللیِ برنامه کتاب فرانکلین (1331-1356) در زمینه صنعت چاپ و انتشار کتاب و سیاستگذاری‌های آموزشی در خاورمیانه، مناسبات بین امپریالیسم، دولت و نظام تولید دانش را نیز مورد بررسی قرار دهد.


نویسنده‌ای که از میان مردم برخاست

جلال آل‌احمد بی‌تردید یکی از مسئله‌زاترین روشنفکران و نویسندگان معاصر بوده است که موافقان و مخالفان بسیاری داشته و آرا و نظراتش به ویژه در «غرب‌زدگی» با انتقادات زیادی مواجه شده است. او از مهم‌ترین و تأثیرگذارترین روشنفکرانِ صد سال اخیر ایران خوانده‌اند که حضوری فعال در فضای فرهنگی و سیاسی دورانش داشت و به‌واسطه نزدیکی و دوستی با خلیل ملکی و مصطفی شعاعیان بیش از دیگر نویسندگان زمانه‌اش به‌عنوان نویسنده‌ای سیاسی شناخته شد. امید طبیب‌زاده، پژوهشگر و منتقد ادبی، اخیرا در کتابی با عنوان «جلال آل‌احمد و معاصرانش» به جنبه‌های مختلفی از این شخصیت فرهنگی-سیاسی پرداخته است. این کتاب در چهار مقاله، مناسباتِ آل‌احمد با معاصرانش هم‌چون نیما یوشیج، همایون صنعتی‌زاده، ابراهیم گلستان و ناصر وثوقی را بازخوانی کرده و جایگاهِ تعیین‌کننده جلال آل‌احمد را در دورانش نشان می‌دهد.


انشعابیون حزب توده سخن می‌گویند

انور خامه‌ای یکی از جوان‌ترین اعضای گروه معروف به پنجاه‌وسه نفر و یکی از سران انشعاب 1326 از حزب توده بود و از شاگردان تقی ارانی به شمار می‌رفت. همایون کاتوزیان در کتابِ تازه منتشرشده خود، «تاریخ چیست؟» در مقاله‌ای به زندگیِ سیاسی انور خامه‌ای پرداخته است. «تاریخ چیست؟» مجموعه مقالات، مصاحبه‌ها و یادداشت‌های کاتوزیان در چند سال اخیر است که در این کتاب برحسب موضوع آنها گردآوری شده است. مباحث نظری، تاریخ معاصر، ادبیات و خاطرات شخصی از بخش‌های مختلف کتاب است و بیراه نیست که تاریخ معاصر بخشِ خواندنی و مفصل کتاب باشد، چراکه همایون کاتوزیان در این سا‌ل‌ها بیش از هر چیز به اعتبار تاریخ‌نگاری‌هایش شناخته شده است. او در مقاله «انور خامه‌ای» یکی از مطالبِ بخش تاریخ معاصر کتاب، این فعال سیاسی را از ارادتمندان ارانی می‌خواند که در زندان مارکسیست شد.


چهره‌ای تازه از حیدرخان عمواوغلی

حیدرخان عمواوغلی یکی از چهره‌های درخشان انقلاب مشروطه بود که به خصوص مورد توجه جناج رادیکال نهضت مشروطه قرار داشت. زندگی او به عنوان یک مبارز انقلابی با دیدگاه‌های چپ، مثل زندگی هر انقلابی دیگری، مسیری سنگلاخ و پرپیچ‌وخم بود. از آغاز که در شهریور 1281 خورشیدی برای نصب یک کارخانه برق در شهر مشهد به ایران آمد تا بهار سال 1290 که به اجبار تبعید از ایران رفت، زندگی او فراز و نشیب‌ها زیادی را سپری کرد. درباره زندگی و فعالیت‌های حیدرخان چندین کتاب تاکنون منتشر شده و به تازگی نیز روایتی تازه از زندگی این انقلابی سوسیالیست ایرانی منتشر شده که سوال‌هایی تازه درباره سوسیال دموکراسی در ایران طرح کرده است.


زندگی کوتاه تقی ارانی

تشکیل دادگاه برای زندانیان سیاسی پدیده‌ای تازه بود که اولین بار در مورد گروه 53 نفر برگزار شد. شاخص‌ترین چهره این گروه، تقی ارانی بود که 18 اردیبهشت 1316 در منزلش در تهران به دست پلیس رضاشاه دستگیر شد. زندگینامه تقی ارانی، مهم‌ترین چهره متفکران چپ مستقل با عنوانِ «تقی ارانی: یک زندگی کوتاه» نوشته یونس جلالی اخیرا در نشر مرکز منتشر شده است. این زندگینامه به قولِ مولفش نوعی سفرنامه است، روایت دورانی که یک قرن با ما فاصله دارد اما منظرها و مشغله‌های آن تفاوت چندانی با چالش‌های زمان حال ندارند. این از یک‌سو کُندی تغییرات بنیادی جوامع را نشان می‌دهد و از سویی این واقعیت را بیان می‌کند که تحولات تاریخی تنها پس از سپری شدن دوره‌های طولانی به وقوع می‌پیوندند. جلالی کشفیات نظریِ ارانی را موضوع محوری کتابش می‌خواند، یافته‌هایی که به قیمت جانِ قهرمان کتاب تمام شد و زندگی او را کوتاه کرد.


بعد از حمید اشرف

بازخوانیِ تاریخ معاصر خاصه روند تحولاتِ سیاسی کشور بدون پرداختن به جریانات و احزاب سیاسی موثر در ادوار مختلف ممکن نخواهد بود. یکی از این جریان‌های سیاسی «سازمان چریک‌‌های فدایی خلق ایران» است که در تاریخ معاصر ما نقش بسزایی داشته و از این‌رو در چند دهه گذشته تفسیرها و تحلیل‌های مختلفی پیرامون عملکرد این سازمان مطرح شده است. کتاب «در وادی انقلاب» که به تازگی به گردآوری انوش صالحی در انتشارات نگاه منتشر شده است، مواضع و دیدگاه‌های سازمان چریک‌‌های فدایی خلق ایران را در دورانِ سرنوشت‌ساز منتهی به انقلاب 57 یعنی سال‌های 1355 تا 1357 بررسی می‌کند که سازمان به مرحله تازه‌ای از مبارزه عملی وارد می‌شود که آن را «توده‌ای شدن مبارزه» می‌خواند. بررسی مواضع و دیدگاه‌های سازمان چریک‌‌های فدایی خلق ایران به‌عنوان شاخص‌ترین جریان چپ آن دوره در آستانه انقلاب برای درک چرایی تحولات سیاسی آن دوره ضرورت دارد. «در وادی انقلاب» این امکان را فراهم می‌کند تا خواننده مشتاق تاریخ معاصر ایران با بازخوانی اسناد و مدارک سازمانی به شناختِ بی‌واسطه‌ای از مواضع یکی از مهم‌ترین جریان‌های سیاسی آن ایام دست پیدا کند. در واقع این کتاب بیش از آنکه به تحلیلِ سازوکار و افکار و عقاید این جریان سیاسی بپردازد، به گردآوری اعلامیه‌ها و سایر اسناد و مدارک مربوط به سازمان چریک‌‌های فدایی خلق ایران در حد فاصل تیرماه 1355 تا اسفند 1357 پرداخته است.