پرونده 13 آبان

13 آبان 1358، مصادف با ۴ نوامبر ۱۹۷۹. چند ماه از انقلاب اسلامی 1357 گذشته است که سفارت آمریکا در تهران توسطِ گروهی از فعالان دانشجویی با عنوانِ «دانشجویان پیرو خط امام» به تسخیر درآمد و تعدادی از دیپلمات‌های سفارت به گروگان گرفته شدند و دیری نپایید که این ماجرا به بحرانی بین‌المللی بدل شد که پس از گذشتِ چهار دهه از آن دوران همچنان محلِ بحث و بررسی است. به‌مناسبت 13 آبان امسال، سایتِ انجمن مرغ مقلد سعی کرده است از زاویه‌ای تازه به این واقعه سیاسی بپردازد و به این منظور مصاحبه‌ رونا برت، ستون‌نویسِ مشهور آمریکایی با دونالد ترامپ ترجمه است که در اکتبر 1980 (مهر ۱۳۵۹) انجام شده و ترامپِ سی‌وچهارساله به‌تندی به جیمی کارتر انتقاد می‌کند که با گذشتِ بیش از یازده ماه از تسخیر سفارت ایالات‌متحده امریکا در تهران هنوز مذاکرات جیمی کارتر با مقامات ایران برای بازگردان گروگان‌ها به نتیجه‌ای نرسیده و عملیات رهایی‌بخش گروگان‌ها موسوم به «پنجه عقاب» هم با شکست مواجه شده است. مطلبِ دیگر پرونده 13 آبان وقایع‌نگاری روز تسخیر سفارت آمریکا از زبان گروگان‌هاست که می‌خوانید.

مطالب پرونده

جای کارتر بودم قطعا به ایران حمله می‌کردم!

چهل سال قبل، اکتبر ۱۹۸۰ (مهر ۱۳۵۹) رونا برت، ستون‌نویسِ مشهور شایعات که بیشتر بر مصاحبه با چهره‌های مشهور و ثروتمند تمرکز داشت، مصاحبه‌ای با دونالد ترامپ جوان (در آن زمان سی‌وچهارساله) انجام می‌دهد. ترامپ در آن زمان تاجری است که در پی گسترش کسب‌وکار خود و میلیاردر شدن در حرکت است. زمان انجام این مصاحبه، بیش از یازده ماه از تسخیر سفارت ایالات‌متحده امریکا در تهران توسط دانشجویان خط امام (آبان ۱۳۵۸) می‌گذرد، مذاکرات جیمی کارتر با مقامات ایران برای بازگردان گروگان‌ها شکست خورده است و ناکامی عملیات رهایی‌بخش گروگان‌ها موسوم به «پنجه عقاب» در ۲۴ آوریل (اردیبهشت ۱۳۵۹) به شکستی دردناک برای ارتش، دولت و جامعه آمریکا بدل شده است. ارتش بعث عراق نیز کمتر از یک ماه قبل حمله نظامی به خاک کشورمان را آغاز کرده است. در بخش‌هایی از این مصاحبه که در ادامه می‌آید، دونالد ترامپ دولتِ کارتر را به دلیل ضعف در این ماجرا شماتت می‌کند و می‌گوید به‌شدت طرفدار حمله نظامی به ایران بوده است. هرچند بر این باور است که دیگر فرصتش از دست رفته است.

سفارت آمریکا در تهران چطور سقوط کرد؟

همهمه‌ای غریب را در فضای بیرون سفارت در گرفته بود، حتی در داخل سفارت. 13 آبان 1358 مصادف با مصادف با ۴ نوامبر ۱۹۷۹ است که یکی از اعضای سفارت ایالات‌متحده با صدای همهمه‌ای بیرون سفارت از پنجره نگاه می‌کند و تحرکاتی را می‌بیند که عادی نیست. مدتی نمی‌گذرد که بی‌سیم‌ها به کار می‌افتند، اطلاعات ردوبدل می‌شود، درهای سفارت بسته می‌شود و اعضای داخل سفارت تا حدی احساس امنیت می‌کنند و منتظر می‌مانند تا طبقِ قواعد بین‌المللی دولت میزبان برای حفاظت از سفارت وارد عمل شود. اما ماجرا از قرار دیگری پیش می‌رود. در ادامه روایتِ روز گروگان‌گیری و تسخیر سفارت آمریکا را از زبان و نگاهِ گروگان‌ها می‌خوانید.