مورد شگفت‌انگیز مصاحبه جواهر لعل نهرو با مجله پلی بوی

1400/03/04

ماجرا به سال 1963 بازمی‌گردد، نهرو شانزده‌سال با مجاهدتی سبکسرانه خود را نخست‌وزیر هندوستان نگه داشته بود. در شرایطی که هندوستان تازه به استقلال رسیده می‌کوشید روی پاهای خود بایستد، نهرو از خود پرتره‌ای از یک «سیاستمدار ضایع» به تصویر کشیده بود. رابطه نزدیکش با بریتانیای در حال پیشروی چیزی نبود که کسی از آن بی‌خبر باشد. بریتانیایی‌ها بخشی از فرهنگ و موجودیت خود را در سرزمین هندی‌ها بر جای گذاشته بودند، فرهنگ که علم آن را نهرو به دوش می‌کشید. دشوار بود که زندگی مجلل او، به‌مثابه رهبر کشوری تازه بیرون‌آمده از تلاطمات استقلال، چشم را نزند. از این‌رو مجله «پلی بوی» درخواست مصاحبه‌ای اختصاصی کرد. اکتبر 1963 این مجله، مصاحبه‌ای بلندبالا با نهرو منتشر کرد که در آن درباره همه‌چیز، از سیاست‌های جنگ سرد، سلاح هسته‌ای، دموکراسی و ارتباطات گرفته تا جمعیت در حال انفجار هند، صحبت شده بود. خب از آنجا که یک طرف صحبت نهرو بود بحث و جدل‌ها بالا می‌گرفت، و بدیهی است که چنین هم شد.

 

در آن زمان توزیع مجله «پلی بوی» در هند ممنوع بود

مصاحبه منتشر شد و اسم نهرو روی جلد نقش بست. تیتر مصاحبه از این قرار بود: «گفتگویی بی‌پرده با معمار هند مدرن». از آنجا که در آن زمان «پلی بوی» در هند ممنوع بود، مردم مجله را به‌صورت قاچاقی به قیمت 30 برابر قیمت روی جلد خریداری کردند. مصاحبه به‌شدت خوانده شد.

 

 سفارت هند گفته چنین مصاحبه‌ای اصلاً انجام نشده است

در همان شماره‌ای که مصاحبه نهرو منتشر شد، در صفحه سوم و در یادداشت سردبیر آمده بود: «پس از انتشار مجله ما نامه‌ی سفارت هندوستان در واشینگتن به دست ما رسیده است مبنی بر اینکه مصاحبه ما با نخست‌وزیر نهرو در واقع نتیجه یک گفتگوی اختصاصی و شخصی با رئیس دولت هندوستان نبوده است، بلکه صرفاً حاصل‌ جمع‌آوری اظهارنظرهای علنی نخست‌وزیر در جریان سخنرانی‌ها و موضع‌گیری‌های متعدد در جریان سال‌های گذشته بوده است.» آیا با تأخیر به این نتیجه رسیدند که «مصاحبه نباید منتشر می‌شده است؟» آیا دولت هند فکر می‌کرد نهرو پس از چنین مصاحبۀ قدرتمندی هدف حملات قرار می‌گیرد؟ خب، هیچ‌وقت نخواهیم دانست. اما حقیقتی که کماکان پابرجا مانده این است که سفارت هندوستان هرگز این مصاحبه را به‌عنوان یک گفتگوی حضوری به رسمیت نشناخت. می‌گویند هرگز چنین مصاحبه‌ای انجام نشده و خبرنگار مربوطه سخنرانی‌های نهرو را در گذر زمان جمع کرده و طوری کنار هم گذاشته که شبیه به یک مصاحبه باشد.

 

«پلی بوی» می‌گوید مصاحبه انجام شده است

سردبیر «پلی‌بوی» پس از انتشار توضیحات سفارت هند، آتش مقابل را به راه انداخت و نوشت: «مفاد مصاحبه با نهرو توسط یک ژورنالیست بسیار مشهور که در گذشته بی‌شمار مصاحبه مشابه با چهره‌های مشهور در سراسر جهان انجام داده به دست ما رسید، و به‌عنوان یک مصاحبه مجزا به ما فروخته شد، روی نوار ضبط‌شده و به‌همراه عکس‌های نخست‌وزیر و ژورنالیست در کنار یکدیگر به ما تحویل داده شد. هیچ دلیلی برای تردید در اعتبار آن وجود نداشت و ما نیز متعاقباً با حسن‌نیت به انتشار آن مبادرت ورزیدیم.» مجله «پلی بوی» به‌روشنی خاطرنشان کرد که تصاویر و نوار ضبط‌شده وجود دارد که ثابت می‌کند مصاحبه واقعاً انجام شده است.

 

دیگر حرفی از مصاحبه زده نشد

سفارت هندوستان کماکان مواضع تحریریه «پلی بوی» را زیر سؤال برد و از تأیید اصالت مصاحبه خودداری کرد. «پلی بوی» با این جملات یادداشت سردبیر خود در پاسخ به ادعای هند را به پایان برد: «تکذیبیه رسمی دولت هندوستان باید مورد احترام قرار گیرد، و از آنجا که تلاش ما برای دسترسی به مصاحبه‌کننده برای شفاف‌سازی بیشتر ناموفق بوده ‌است، تحریریه لازم می‌داند که این توضیحات منتشر شود.» «پلی بوی» گفت آن‌ها هرگز دسترسی به مصاحبه‌کننده پیدا نکردند، شاید هم نخواستند پیدا کنند. شاید «پلی بوی» که هنوز مجله‌ای نوپا بود نمی‌خواست وارد عکس‌العمل های سیاسی شود. شاید نمی‌خواستند صداقت تحریریه‌شان زیر سؤال رود. اما مصاحبه واقعاً اتفاق افتاده است و سفری است به اعماق ذهن یکی از سرشناس‌ترین رهبران هند.

 

تاریخچه مجله‌ای که جنجال سیاسی به راه انداخت

«پلی‌بوی» مجله‌ای است برای بزرگسالان به‌خصوص مردان که تصاویر مدل‌های تمام و نیمه‌برهنه زنان را بر روی جلد و همین‌طور در صفحاتش چاپ می‌کند. این مجله موافقان و مخالفان خود را دارد. از سویی بسیاری معتقدند که «پلی‌بوی» اثرات مثبتی بر جامعه مدرن امروزی گذاشته و از سوی دیگر برخی مدعی هستند که این مجموعه با شی‌ءانگاری زنان کسب شهرت و درآمد کرده است. بنیانگذار آن، هیو هفنر، در سال ۱۹۲۶ در شهر شیکاگو از پدر و مادری اروپایی‌تبار متولد شد و سال 2017 در نودویک سالگی درگذشت. وی در زمان تحصیل در دبیرستان، شاگردی خجالتی و در عین حال بسیار باهوش و برجسته بود که به خلق آثار کارتونی علاقه داشت. وی پس از اتمام تحصیلاتش، به کار در مجلات محلی در شیکاگو پرداخت و پس از تلاش‌های بسیار برای وارد شدن به دنیای تجارت سرانجام در سال ۱۹۵۳ موفق شد اولین نسخه مجله «پلی‌بوی» را منتشر کند. او برای راه‌اندازی این مجموعه حدود ۸۰۰۰ دلار از ۴۵ سرمایه‌گذار جمع‌آوری کرد که ۱۰۰۰ دلار آن متعلق به مادرش بود.

نسخه اول این مجله در آشپزخانه منزلش و با تصویر مرلین مونرو، بازیگر، مدل و خواننده افسانه‌ای آمریکایی بر روی جلد آن چاپ شد. اولین نسخه این مجله با بیش از ۵۴ هزار کپی به فروش رسید. گرچه وی گمان نمی‌برد که کارش مورد توجه واقع شود، اما این مجله به‌سرعت رشد کرد و در فهرست پرفروش‌ترین مجلات جهان قرار گرفت. برخی از شماره‌های این مجله در دهه ۶۰ و ۷۰ میلادی تا نزدیک به ۸ میلیون نسخه به فروش رسید. این مجله که در حدود ۵۰ کشور جهان منتشر می‌شود از مدل‌های محلی استفاده کرده و در هر کشوری براساس قوانین همان کشور مطالب خود را انتخاب و منتشر می‌کند. در اکتبر ۲۰۱۵ مسئولان این مجموعه اعلام کردند که دیگر به انتشار عکس‌های تمام‌برهنه زنان نمی‌پردازد. بسیاری این حرکت «پلی‌بوی» را در راستای مخالفت فمینیست‌هایی دانستند که به شی‌ءانگاری زنان اعتراض داشتند. با این حال، این مجله همچنان با انتشار عکس‌های فریبنده از زنان، مشتریان و علاقه‌مندان خود، به‌خصوص مردان را دارد. این مجله در سال ۲۰۱۷ این دستورالعمل را حذف و اعلام کرد که به روال سابق خود باز خواهد گشت. هیو هفنر با مدل‌های مجلاتش دوست می‌شد و با آن‌ها ازدواج می‌کرد و اواخر عمر مهمانی‌های بزرگ در ویلای عظیم خود در لس‌آنجلس ترتیب می‌داد. او ادعا می‌کرد با بیش از هزار زن رابطه داشته است. او بارها به اتهام مستهجن بودن مجله به دادگاه احضار شده و برای دفاع از خود مبارزه کرده است.

 

منابع:یک ، دو

 

جواهر لعل نهرو مصاحبه با لعل نهرو مجله پلی بوی

دیگر مطالب تاریخ شفاهی

پیام و پیمان

از غیاب شاعر معاصر مطرح، امیرهوشنگ ابتهاج معروف به هوشنگ ابتهاج با تخلصِ «ه. ا. سایه»، یک سال گذشت. سایه، غزل‌سرایی که به سرودن شعر نو نیز می‌پرداخت و همزمان به شعر قدیم و جدید ایران، به شعر نوِ نیما و غزل شهریار ارادت داشت، به دلیل فعالیت‌های سیاسی‌اش چهره‌ای شناخته‌شده بود. درباره ادوار مختلفِ شاعری‌ و سیاست شعری او نظرات مختلف و نقدهای تند و تیزی وجود دارد و البته خودِ هوشنگ ابتهاج نیز در کتاب «پیر پرنیان‌اندیش» که گفت‌وگوی شش‌ساله با میلاد عظیمی و عاطفه طیه است از خاطرات نُه دهه زندگی پرفراز و نشیب خود سخن گفته است و به زبانی صریح و بی‌پرده درباره چهره‌های مختلف فرهنگی و سیاسی معاصر اظهارنظر کرده است. درباره مواضع سیاسی ابتهاج تردیدی نیست که او به حزب توده نزدیک بوده است اما ارتباط سایه با حزب توده فراز و نشیب‌هایی داشته که خود او نیز در معدود مصاحبه‌هایش به آن پرداخته است. به مناسبت سالمرگ سایه در 19 مرداد سال گذشته به ارتباط او با حزب توده و فعالیت‌های سیاسی شاعر، از قول خودش و از منظر همفکرانش نگاهی انداخته‌ایم. 


افسانۀ ملکم خان

در میان مشروطه‌خواهان و روشنفکرانِ موثر در انقلاب مشروطه ایران، میرزا ملکم خان ناظم‌الدوله از جایگاه ویژه‌ای برخوردار است. ملکم خان (1212-1287) از سرشناس‌ترین روشنفکران سیاسی دورانی است که جنبش مشروطیت در ایران آغاز شد و به ثمر رسید. او هم در دره سلطنت ناصرالدین شاه و هم در دوره مظفرالدین شاه در پیشبرد تفکر قانون‌خواهی و مشروطه‌طلبی تأثیر بسزایی داشت. ملکم خان و طالبوف، از معدود روشنفکران معروف آن دوران بودند که این بخت را داشتند تا انقلاب مشروطه و به ثمر رسیدن مبارزاتِ قانون‌خواهی را تجربه کنند. ملکم خان دو سال بعد از اعلان مشروطیت هم در قید حیات بود و تحولات ایران را از دور می‌دید. درباره ملکم خان، شیوه تفکر و زندگی سیاسی او و مهم‌تر از همه، نقشی که در تحولات فکری دوران مشروطه داشت، تاکنون نقد و نظرات مخالف و موافق بسیاری مطرح شده است که یکی از آنان، کتاب «مشروطه ایرانی» دکتر ماشاالله آجودانی است که فصلی از آن را به شخصیت سیاسی ملکم اختصاص داده و سعی داشته تا تصویر واقعی‌تری از این روشنفکر مطرح مشروطه ترسیم کند. 


جوی خون و جدایی دربار از ملت

وضعیت آشفته اقتصادی از یک‌سو و رشد آگاهی سیاسی از سوی دیگر باعث شده بود که در سال 1284 زمینه‌های بروز انقلاب سیاسی و اجتماعی بزرگی در ایران فراهم شود. از ماه‌های ابتدایی سال 1284 تا مرداد 1285 که فرمان مشروطیت صادر شد ایران بحران‌ها و وقایع‌ مهمی را پشت سر گذاشت و محرم آن سال نیز تحت تاثیر وضعیت اجتماعی و سیاسی کشور بود. در این بازه زمانی چند موج اعتراضی یکی پس از دیگری سر رسیدند و تشکیل کمیته‌ها و گروه‌هایی که به سازماندهی اعتراضات می‌پرداختند در پیشبرد اعتراضات نقشی محوری داشتند.


کارگران چاپخانه و اولین اعتصاب سراسری تاریخ مطبوعات

در روزهای پایانی تیرماه 1286 و در پی توقیف نشریه «حبل‌المتین»، کارگران چاپخانه در کنار روزنامه‌نگاران و کتابداران اعتصاب کردند. از این اعتصاب سراسری با عنوان اولین اعتصاب سراسری در تاریخ مطبوعات ایران یاد شده است. اعتصابی که حدود یک هفته ادامه داشت و در نهایت با حصول نتیجه به پایان رسید. در پی این اعتصاب سراسری مقامات مجبور به پذیرش خواست اعتصاب کنندگان شدند و از حبل‌المتین رفع توقیف شد. این تنها کنش قابل توجه کارگران چاپخانه در آن دوره نبود. آنها در آن زمان با سازماندهی فعالیت‌هایشان و تشکیل اولین اتحادیه کارگری گامی بلند در تاریخ مبارزات کارگران در ایران برداشتند. سازماندهی کارگران چاپ هم حول امور صنفی بود و هم حول تحولات سیاسی و اجتماعی عصر مشروطه. آنها همچنین نشریه‌ای منتشر کردند که امروز به عنوان سندی کارگری اهمیتی بسیار دارد. 


راهی در ظلمات

احمدرضا احمدی، شاعر نوگرای معاصر بیستم تیر ماه در سنِ 83 سالگی از دنیا رفت. احمدی، شاعر، نویسنده، منتقد هنری، و از اعضای دوران طلاییِ کانون پرورش فکری کودکان ‌و نوجوانان بود و از پیشگامان جریان موج نو که در سال ۱۳۴۳ به همراه با چهره‌های سرشناسی همچون نادر ابراهیمی، اسماعیل نوری علاء، مهرداد صمدی، محمدعلی سپانلو، بهرام بیضایی، اکبر رادی، جعفر کوش‌آبادی، مریم جزایری و جمیله دبیری گروه «طرفه» را تأسیس کرد. عمده اعضای «طرفه» دانشجویانی بودند که سودای انقلاب ادبی در سر داشتند. احمدرضا احمدی از آغاز شعر سرودن در قالب شعر موج نو‌ و سپید خود را به‌عنوان شاعری نوگرا معرفی کرد که در سنت نیمایی شعر می‌سرود. با اینکه احمدی در زمینه‌های مختلف شعر و قصه کودکان و نمایشنامه و حتی رمان فعالیت داشته است بیش از همه به‌واسطه شعرها و نوع نگاهِ متفاوتش به شعر نیمایی شهرت یافت و تا آخر عمر نیز به‌عنوان شاعری که شعرهای ساده و سرراست اما عمیق سرود شناخته می‌شد.   


سفر شاه به آلمان

خرداد 1346 مصادف با اواخر ماه مه و اوایل ماه ژوئن 1967، محمدرضاشاه پهلوی به همراه فرح پهلوی با دعوت رسمی رئیس‌جمهوری وقت آلمان به این کشور رفتند و به بازدید از چندین شهر آلمان پرداختند. سفر آنها اما تبعات زیادی هم برای حکومت شاه و هم برای جامعه آلمان داشت. علی‌رغم تمام فشارهای پلیس آلمان شاه به هر جا که می‌رفت دانشجویان معترض سایه‌به‌سایه‌اش تظاهرات می‌کردند. دوم ژوئن (12 خرداد) و در جریان بازدید شاه از برلین غربی تظاهرات مخالفان به قدری گسترده شد که نیروهای پلیس توان کنترل آن را نداشتند. در این روز یک دانشجوی آلمانی که در تظاهرات ضد شاه شرکت کرده بود کشته شد و این اتفاق به تغییر و تحولات بزرگی در جنبش دانشجویی آلمان منجر شد. رد این اتفاق در جنبش‌های چپ 1968 هم دیده می‌شود. از عکس و فیلم‌هایی که از آن روز منتشر شده، لباس‌شخصی‌ها و چماق‌بدستان طرفدار شاه که همراه با او از ایران به آلمان رفته بودند هم دیده می‌شوند و درواقع نیروهای امنیتی و سرکوبگر سوغاتی شاه در آلمان بودند.


نبرد با سیاست

 باقر پرهام، مترجم و از روشنفکران موثر و نامدار معاصر، هفتم خرداد در دیار غربت و در آستانۀ 88  سالگی چشم از جهان فروبست. باقر پرهام تفکرات چپ داشت اما همواره بر استقلال رأی خود و تلقی خاصی که از مارکسیسم داشت و گاه از جریان چپ مسلط فاصله می‌گرفت، اصرار می‌ورزید. او مترجم و پژوهشگری تمام‌وقت و پرکار بود و آثار مبنایی و ارزشمندی در طول عمر خود به یادگار گذاشت. آثار مهمی از کارل مارکس مانندِ ترجمه «گروندریسه» (مبانی نقد اقتصاد سیاسی) همراه با احمد تدین، «نبردهای طبقاتی در فرانسه از ۱۸۴۸ تا ۱۸۵۰»، «هیجدهم برومر لوئی بناپارت»، آثاری از هگل با عنوانِ «استقرار شریعت در مذهب مسیح» و «پدیدارشناسی جان»، هم‌چنین کتاب‌هایی از امیل دورکیم، ریچارد سنت، لئو اشتراوس، میشل فوکو، روژه گارودی و ریمون آرون از آثار مهمِ به‌جامانده از او است. پرهام دانش‌آموخته دکترای جامعه‌شناسی از فرانسه بود و نیز، از اعضای موثر کانون نویسندگان ایران بود که در دورانِ طلاییِ کانون نقشی عمده و محوری داشت و در سال ۱۳۵۸، همراهِ احمد شاملو، محسن یلفانی، غلامحسین ساعدی و اسماعیل خویی، از اعضای هیئت دبیران کانون نویسندگان ایران بودند. او یکی از سخنرانان اصلی ده شب گوته نیز بود که در تاریخ ادبیات و روشنفکری معاصر به‌عنوان مهم‌ترین رویداد انقلابیِ ادبی از آن یاد می‌کنند.