پنج دلیل برای اینکه کتاب خاطراتتان را بنویسید

نویسنده: امبرلی استارفایر
1400/03/01

کتاب خاطرات یعنی زندگی‌ات را بدهی دست کسی و بگویی که ببین این اتفاق‌هایی است که بر من گذشته و ممکن است تو هم چیزی از آن یاد بگیری. ثبت صادقانه‌ چیزی که احساس کردی و تجربه کردی. اگر بتوانید کتاب تأثیرگذاری از زندگی‌تان بنویسید، ممکن است کسی بتواند بدون اینکه مجبور باشد همان چیزها را زندگی کند از زندگی شما درس بگیرد.

خاطرات‌نویسی چیست و چرا باید خاطرات‌تان را ثبت کنید؟

کتاب خاطرات در‌واقع مجموعه‌ای از خاطره‌های شماست که یک روایت را تشکیل می‌دهند. داستانی متشکل از وقایعی که در زندگی‌تان تجربه کرده‌اید. کتاب خاطرات سرنخ‌های رها شده‌ این خاطرات را به یکدیگر متصل می‌کند و به آن‌ها معنا می‌بخشد. و این اصلی‌ترین تفاوت بین زندگینامه‌نویسی و کتاب خاطرات است، چرا‌که در زندگینامه، توالی تاریخی زندگی را به‌صورت خطی حفظ می‌کند و زندگی شما را از تولد تا به امروز روایت می‌کند. اما کتاب خاطرات، وقایع مشخصی را از زندگی شما بیرون می‌کشد و آن‌ها را بازخوانی می‌کند، مثل شکلاتی که ورز داده شود خاطرات را به شکلی دیگری روایت می‌کند، به شکلی که بتواند حقیقت دیگری را از شما به دیگران نشان دهد، بخشی که از دید دیگران پنهان بوده است. 

 

آیا لازم است برای اینکه کتاب خاطرات خود را بنویسید زندگی سختی داشته باشید تا کتاب شما ارزش خواندن را داشته باشد؟

نه لازم نیست. بسیاری از کتاب‌های خاطرات در رابطه با موضوعات سخت‌اند: فقر، آزار، بیماری‌های روانی و جسمی، مرگ و فقدان. اما برای نوشتن کتاب خاطرات معنادار لازم نیست که زندگی سختی‌ای را پشت‌سر گذاشته باشید.

جنت والس (Jeanette Walls) نویسنده‌ کتاب خاطرات کلاسیک «قصر شیشه‌ای» (The Glass Castle) در مقاله‌ای می‌گوید: «یکی از چیزهایی که در خلال نوشتن این کتاب یاد گرفتم این بود که چه‌قدر چیزهای مشترکی بین ما هست. خیلی از ما فکر می‌کنیم که یک چیزهایی را فقط خودمان تجربه کرده‌ایم و از تجربه آن‌ها شرمساریم. من مدام مردم را به نوشتن کتاب خاطراتشان تشویق می‌کنم، مخصوصا کسانی که سن و سالی از آن‌ها گذشته. نوشتن کتاب خاطراتتان به شما یک نقطه‌نظر جدید می‌دهد. کتاب خاطرات یعنی زندگی‌ات را بدهی دست کسی و بگویی که ببین این اتفاق‌هایی است که بر من گذشته و ممکن است تو هم چیزی از آن یاد بگیری. ثبت صادقانه‌ چیزی که احساس کردی و تجربه کردی. اگر بتوانید کتاب تأثیرگذاری از زندگی‌تان بنویسید، ممکن است کسی بتواند بدون اینکه مجبور باشد همان چیزها را زندگی کند از زندگی شما درس بگیرد.»

 

فکر نکنم بشود بتوانم مزایای کتاب خاطرات را بشمارم. اما اگر هنوز هم احتیاج به انگیزه دارید، اینجا پنج نمونه از مزایای ثبت کتاب خاطرات را برایتان می‌نویسم.

  1. نوشتن کتاب خاطرات به شما کمک می‌کند تا بتوانید تم زندگی‌تان را دریابید، و شاید بهتر آن ‌را درک کنید. 

  2. نوشتن در مورد زندگی‌تان  مثل نوشدارو می‌ماند، و می‌تواند مانند یک پروسه‌ درمان عمل کند.

  3. کتاب خاطرات شما می‌تواند به ثبت وقایع تاریخی کمک کند و میراثی برای خانواده‌ شما، دوستانتان و حتی دنیا به‌ جا بگذارد. 

  4. نوشتن کتاب خاطرات راهی است برای به اشتراک گذاشتن تجربه‌ شما و پختگی‌ای که در نگاه به جهان به دست آورده‌اید، با دیگران. 

  5. ثبت خاطراتتان شما را با دیگرانی که تجارب مشابهی داشته‌اند مرتبط می‌کند و به آن‌ها انگیزه، و دلگرمی می‌دهد. می‌تواند به دیگران این حس را بدهد که در آن‌چه با آن دست‌وپنجه نرم می‌کنند تنها نیستند

 

دنیا منتظر شنیدن خاطرات شماست، آیا حاضرید آن‌را روایت کنید؟

 

منبع


کتاب خاطرات زندگینامه‌نویسی

دیگر مطالب سایه‌نویسی

«از تاید تا پفک‌نمکی»

علی خسروشاهی را به عنوان پایه‌گذار شرکت مینو می‌شناسیم، محصولاتی که حالا دیگر بخشی از هویت تاریخی ما شده‌اند، در این یادداشت سعی شده است تا تاریخچه‌ی مختصری از فعالیت‌های اقتصادی او را مرور کنیم، کارنامه‌ای بلند بالا که با انقلاب سال ۱۳۵۷ پایان یافت.


«من علیه سینمای فارسی فریاد می‌کشم»

آذر شیوا، سال ۱۳۱۹ در تهران متولد شد. او را به عنوان بازیگر سینما و صداپیشه، در سینمای پیش از انقلاب می‌شناسیم.
او بازیگر فیلم «سلطان قلب‌ها» بود، اما شاید بهترین نقشی که ایفا کرد در فیلم «روسپی» باشد. مطلب پیش‌رو نگاه کوتاهی به کارنامه‌ی هنری او و حرکت اعتراضی رادیکال او در سال ۱۳۴۹ دارد. حرکتی پرفورماتیو که در نقد «سینمای فارسی» بود، اما در آن زمان تبدیل به ضد خود شد.

رمزگشایی از سایه‌نویسی

بخش دوم

نویسندگی یک هنر و پروسه‌ی نوشتن کتاب یک پروسه‌ی خلاقانه است، در نتیجه لازمه‌ی موفق بودن همکاری بین مؤلف و سایه‌نویس توجه و تمرکز طرفین است. در نتیجه فارغ از این‌که چه کسی عمل نوشتن کتاب را انجام می‌دهد اگر یکی از طرفین به‌تمامی از پروژه دور باشد، این همکاری از ابتدا محتوم به شکست است.

در بخش دوم از ترجمه‌ی این مقاله به بخش‌های چالش‌برانگیز حرفه‌ی سایه‌نویسی پرداخته شده است، آن‌چه ممکن است سایه‌نویسی را برای بسیاری از نویسندگان به حرفه‌ای کوتاه‌مدت تبدیل کند.


رمزگشایی از سایه‌نویسی

بخش اول

سایه‌نویسی می‌تواند مفهومی رازآلود باشد، در سایه‌ ماندن هویت نویسنده‌ی یک اثر می‌تواند به گمانه‌زنی‌های بسیاری در رابطه با اثر بیانجامد. اما آنجالی توماس در مطلبی که با همین عنوان در مجله‌ی «خلیج‌تایمز» چاپ کرده است، به‌اختصار به جوانب مرموز این حرفه پرداخته است. مواردی که شاید بتوان گفت همزمان که می‌تواند لذات کار سایه‌نویسی باشد، چالش‌های این حرفه نیز محسوب می‌شود.


ضربه‌زدن به یک روح

کتاب خاطرات مدل آمریکایی، امیلی راداکاوسکی سر و صدای زیادی برپا کرده است. این کتاب خاطرات که مجموعه‌ای از جستارهایی است که او در رابطه با تجربه‌ی کار در صنعت مدلینگ نوشته است، هم در فرم و هم در محتوا یکی از نمونه‌های نامتداول کتاب خاطرات افراد مشهور (سلبریتی) محسوب می‌شود. اما این کتاب خاطرات هم مانند بسیاری از کتاب‌های خاطرات پیش از خود توانسته است بخش در سایه‌ای از زندگی افرادی را که تجربه‌های مشابه راداکاوسکی دارند، پررنگ کند.


سایه‌نویسان از سایه بیرون می‌خزند بخش (اول)

در این مطلب دو بخشی به بهانه‌ی مرور کارنامه‌ی سایه‌نویسی اشخاصی که ظن همکاری آن‌ها در کتاب خاطرات پرنس هری می‌رود، مروری خواهیم داشت بر امکان‌‌ها و ترکیب‌های متفاوتی که تیم حرفه‌ای سایه‌نویس‌ها می‌تواند داشته باشد. 


سایه‌نویسی و جاودانگی

شما می‌توانید از نگاه خودتان معمولی‌ترین انسان کره‌ی خاکی باشید و همزمان می‌توانید داستانی اعجاب‌انگیز را روایت کنید که در عمیق‌ترین لایه‌های ذهن انسان‌های دیگری که خود را «معمولی» و «غیر متمایز» می‌بینند ماندگار شود.