سایه‌نویسی جنایت

1400/03/22

در مطالب گذشته‌ ستونِ سایه‌نویسی، به تجربه‌ سایه‌نویسان در نوشتن خاطراتِ قاتلان زنجیره‌ای اشاره‌ کرده‌ایم. در این یادداشت، لیزا پولیتزر، یکی از مشهورترین سایه‌نویسانِ حوزه جنایی را معرفی خواهیم کرد.

از پولیتزر، نویسنده/سایه‌نویس بیش از چهل کتاب منتشر شده است. او در کارنامه‌اش تجربه سایه‌نویسی خاطرات/زندگی‌نامه برای افراد مشهور آمریکایی را دارد. اکثر این افراد سرشناس در حوزه‌ قضایی مشغول به کار بوده‌اند. اما شهرتِ پولیتزر به سایه‌نویسی کتاب‌های ناداستان مربوط به قاتلان زنجیره‌ای و بازماندگان آن‌هاست. علاوه بر این، شروع شهرت او به زمانی بازمی‌گردد که روایت زندگی سه شخصیت زن را که از گروه‌های تندگرای مذهبی فرار کرده‌ بودند، به نثر درآورد. جنا میسکویج هیل (Jenna Miscavige Hill) که از جامعه ساینتیستولوژیست‌ها گریخته بود. لارن درین که ( Lauren Drain ) که کتابی در رابطه با تجربه‌اش پس از خروج از کلیسای باپتیست وستبرو منتشر کرد. و الیسا وال ( Elissa Wall) که همچون لارن از جامعه‌ کلیسایی ارتدوکس خارج شده بود. 

پولیتزر متولد سال ۱۹۶۱ است و تا سال ۱۹۹۸ به‌عنوان خبرنگارِ همکار با نیویورک‌تایمز کار می‌کرده و پس از آن، کارِ خبرنگاری را به‌تمامی کنار گذاشته و به سایه‌نویسی کتاب روی آورده است. بسیاری از کتاب‌هایی که منتشر کرده در میان فهرستِ پرفروش‌های نیویورک‌تایمز قرار گرفته‌اند. 

«فرا رفتن از خط: داستان واقعی جوئل ریفکین، قاتل زنجیره‌ای لانگ‌آیلند»، نام اولین کتاب ناداستانی است که پولیتزر منتشر کرد. این کتاب که در سال ۱۹۹۴ وارد بازار شد، توسط پولیتزر و جوآن سویرسکی نوشته شده است. این ناداستان مجموعه‌ای از مصاحبه‌هایی است که با جوئل ریفکین در زندان انجام شده است و به انگیزه‌های این قاتل مشهور آمریکایی می‌پردازد. 

«دختر گله»، نام یکی از جنجالی‌ترین ناداستان‌های پولیتزر است. این کتاب که در سال ۲۰۱۲ وارد بازار شد داستان زندگی، کارن دختر یکی از سران مافیا (سمی جراوانو) را روایت می‌کند. حواشی مربوط به این کتاب بیشتر به انتقادات خانواده‌های قربانی مافیای جراوانو برمی‌گردد. کارن جراوانو در پاسخ به انتقادات مطرح‌شده در مطبوعات این‌گونه پاسخ داده است: «من متوجه‌ نگرانی آن‌ها هستم. اما کتاب قرار نیست مدح و ثنای جرم‌های پدرم را بگوید. این کتاب داستان من است. این‌که دختر سمی جراوانو بودن چه معنایی برای من داشته است.» 

و اما آخرین اثر پولیتزر «محکومیت» نام دارد. لیزا این کتاب را برای جوآن مارتینز در سال ۲۰۱۶ سایه‌نویسی کرده است. مارتینز مدعی‌العموم پرونده‌ قتل تراویس الکساندر است، کسی که جودی آریاس (قاتل)  را زندانی کرد. پرونده‌ قتل تراویس الکساندر سروصدای زیادی در زمان خود به پا کرد. او یک جوان فروشنده سی‌ویک‌ساله بود که توسط دوست‌دختر سابقش به قتل رسید. جودی آریاس که در زمان وقوع جرم چند ایالت آن‌طرف‌تر زندگی می‌کرد در شب وقوع حادثه به خانه تراویس رفته بود و با ۲۹ ضربه چاقو و شلیکی به سر تراویس را به قتل رساند. پس از این‌که پلیس او را به‌عنوان مظنون مورد بازجویی می‌دهند، صحنه‌هایی از لحظاتی که او در اتاق بازجویی تنها منتظر است، توسط دوربین‌های مداربسته ضبط شده است که در حال آواز خواندن و یوگاست. بسیاری معتقدند که به نمایش درآمدن این صحنه‌ها از دختری با قیافه‌ بسیار معصوم که اعلام بی‌گناهی کرده بود، نظر هیئت‌منصفه را به‌کلی تغییر داد. دادگاه قتل تراویس نقاط تیره‌ بسیاری داشت که انتشار کتاب «محکومیت» توانست این پیچیدگی‌ها را از زبان مدعی‌العموم پرونده باز کند.

لیزا پولیتزر، اهمیت زیادی به پنهان نگه‌داشتن زندگی شخصی‌اش می‌دهد. بسیاری از سایه‌نویسان که در حوزه جنایی دست به سایه‌نویسی می‌زنند هم در سایه ماندن را بسیار حیاتی می‌دانند. مصاحبه‌های بسیار کمی از پولیتزر منتشر شده است. و در مواردی که برای رونمایی کتاب‌های پرفروشش در جمعیت ظاهر می‌شود، از جواب دادن به سؤالاتی که در مورد روند نگارش کتاب است سر باز می‌زند. سایه‌نویسی از آنجایی که ممکن است منجر به دسترسی به اطلاعات محرمانه افراد سرشناس شود، می‌تواند شغل خطرناکی باشد، اما هم‌زمان همین اعتبار در سایه‌ ماندن سایه‌نویسان است که می‌تواند هم به نفع مؤلف و هم به نفع نویسنده تمام شود. 

 

منابع:

http://www.lisapulitzer.com/

https://en.wikipedia.org/wiki/Lisa_Pulitzer

https://www.goodreads.com/author/list/105767.Lisa_Pulitzer

https://www.wheelers.co.nz/browse/author/563144-lisa-pulitzer/

 

دیگر مطالب سایه‌نویسی

«از تاید تا پفک‌نمکی»

علی خسروشاهی را به عنوان پایه‌گذار شرکت مینو می‌شناسیم، محصولاتی که حالا دیگر بخشی از هویت تاریخی ما شده‌اند، در این یادداشت سعی شده است تا تاریخچه‌ی مختصری از فعالیت‌های اقتصادی او را مرور کنیم، کارنامه‌ای بلند بالا که با انقلاب سال ۱۳۵۷ پایان یافت.


«من علیه سینمای فارسی فریاد می‌کشم»

آذر شیوا، سال ۱۳۱۹ در تهران متولد شد. او را به عنوان بازیگر سینما و صداپیشه، در سینمای پیش از انقلاب می‌شناسیم.
او بازیگر فیلم «سلطان قلب‌ها» بود، اما شاید بهترین نقشی که ایفا کرد در فیلم «روسپی» باشد. مطلب پیش‌رو نگاه کوتاهی به کارنامه‌ی هنری او و حرکت اعتراضی رادیکال او در سال ۱۳۴۹ دارد. حرکتی پرفورماتیو که در نقد «سینمای فارسی» بود، اما در آن زمان تبدیل به ضد خود شد.

رمزگشایی از سایه‌نویسی

بخش دوم

نویسندگی یک هنر و پروسه‌ی نوشتن کتاب یک پروسه‌ی خلاقانه است، در نتیجه لازمه‌ی موفق بودن همکاری بین مؤلف و سایه‌نویس توجه و تمرکز طرفین است. در نتیجه فارغ از این‌که چه کسی عمل نوشتن کتاب را انجام می‌دهد اگر یکی از طرفین به‌تمامی از پروژه دور باشد، این همکاری از ابتدا محتوم به شکست است.

در بخش دوم از ترجمه‌ی این مقاله به بخش‌های چالش‌برانگیز حرفه‌ی سایه‌نویسی پرداخته شده است، آن‌چه ممکن است سایه‌نویسی را برای بسیاری از نویسندگان به حرفه‌ای کوتاه‌مدت تبدیل کند.


رمزگشایی از سایه‌نویسی

بخش اول

سایه‌نویسی می‌تواند مفهومی رازآلود باشد، در سایه‌ ماندن هویت نویسنده‌ی یک اثر می‌تواند به گمانه‌زنی‌های بسیاری در رابطه با اثر بیانجامد. اما آنجالی توماس در مطلبی که با همین عنوان در مجله‌ی «خلیج‌تایمز» چاپ کرده است، به‌اختصار به جوانب مرموز این حرفه پرداخته است. مواردی که شاید بتوان گفت همزمان که می‌تواند لذات کار سایه‌نویسی باشد، چالش‌های این حرفه نیز محسوب می‌شود.


ضربه‌زدن به یک روح

کتاب خاطرات مدل آمریکایی، امیلی راداکاوسکی سر و صدای زیادی برپا کرده است. این کتاب خاطرات که مجموعه‌ای از جستارهایی است که او در رابطه با تجربه‌ی کار در صنعت مدلینگ نوشته است، هم در فرم و هم در محتوا یکی از نمونه‌های نامتداول کتاب خاطرات افراد مشهور (سلبریتی) محسوب می‌شود. اما این کتاب خاطرات هم مانند بسیاری از کتاب‌های خاطرات پیش از خود توانسته است بخش در سایه‌ای از زندگی افرادی را که تجربه‌های مشابه راداکاوسکی دارند، پررنگ کند.


سایه‌نویسان از سایه بیرون می‌خزند بخش (اول)

در این مطلب دو بخشی به بهانه‌ی مرور کارنامه‌ی سایه‌نویسی اشخاصی که ظن همکاری آن‌ها در کتاب خاطرات پرنس هری می‌رود، مروری خواهیم داشت بر امکان‌‌ها و ترکیب‌های متفاوتی که تیم حرفه‌ای سایه‌نویس‌ها می‌تواند داشته باشد. 


سایه‌نویسی و جاودانگی

شما می‌توانید از نگاه خودتان معمولی‌ترین انسان کره‌ی خاکی باشید و همزمان می‌توانید داستانی اعجاب‌انگیز را روایت کنید که در عمیق‌ترین لایه‌های ذهن انسان‌های دیگری که خود را «معمولی» و «غیر متمایز» می‌بینند ماندگار شود.